Beschrijving van de video's

Hieronder staan verschillende video's.
Deze zijn gemaakt april 2020 tijdens de eerste Coronagolf.
De Howa mocht geen les meer geven en er waren heel veel cursisten die vragen hadden over hun hond.
Dit varieerde van hele kleine vraagjes tot heel uitgebreide vragen omdat de begeleiding plotseling weg was gevallen.

Om deze redenen hebben Paul en ik deze filmpjes opgenomen.
Het is bedoelt voor de cursisten van de Howa die voor een A, B of C examen aan het oefenen zijn en op deze manier houvast hebben wát ze nu moeten oefenen.

Momenteel is er een tweede en derde coronagolf gaande en de filmpjes zijn nog steeds actueel.

Wel staan er wat foutjes in de filmpjes.
Sommige heb ik erbij vermeld, anderen zal ik vast zelf door de vingers zien maar in grote lijnen kloppen de oefeningen.

A cursus - Aandachts oefeningen

Deze oefening ligt aan de basis van alle andere oefeningen.
Wanneer er géén aandacht is voor de baas dan zullen alle verdere oefeningen minder goed uitgevoerd worden. Wij trainen dit vanaf puppy, Belonen is hierbij essentieel. Het is de bedoeling dat de hond aandacht voor jou heeft, hij hoeft niet persé te volgen maar wel goed op jou letten, waar je heen gaat en wat je doet. Halvewege deze video gooit Paul het speeltje van Rocco op het veld. Dit is een uitdaging voor mij om de aandacht van Rocco weer bij mij te krijgen en niet bij dat zeer leuke speeltje wat op het veld ligt.
Waarom hebben we dit gedaan? Om manieren te laten zien hoe je de aandacht van je hond weer bij je kunt krijgen wanneer deze overduidelijk ergens anders is!


A cursus - Volgen volgens schema met aansluitend de zit/blijf

Het volgen volgens schema gaat in de letter H. De hond leert om tijdens de links - en rechtsomkeer goed op zijn baas te letten en niet voor de voeten te lopen in de linkerbocht of achter te blijven in de rechterbocht. Ook is het halthouden een oefening waarin de hond geleerd wordt om automatisch te gaan zitten wanneer de baas stil gaat staan. Hierdoor wordt er rust in de hond gebracht wat zowel prettig is voor de hond als de baas.
Aansluitend aan deze volgoefening is op het A-examen de oefening zit/blijf.
De hond moet tussen beide pionnen in blijven zitten gedurende 30 seconden terwijl de baas op
5 meter afstand staat.  A cursus - Komen op bevel op 10 meter afstand

Bij deze oefening moet de hond aan de linkervoet zitten en wordt de riem eraf gehaald. Deze wordt netjes over de schouders gehangen met de rechterarm dóór de riem zodat de musketon rechts hangt en niet hangt te bungelen tegen de hond zijn kop aan de linkerkant. Het commando is wacht en je loopt 10 meter weg van de hond en draait je dan om. Op het commando HIER mag de hond dan voor je komen zitten, hierna mag de hond weer worden aangelijnd.
Op het filmpje gaat Rocco eerst nog aan de voet vóórdat ik hem aanlijn. Deze aansluitende oefening hoort bij de B oefeningen maar wordt soms al aangeleerd bij de A-cursisten.
Rocco loopt achter mij langs naar de linkervoet, het commando wat hierbij hoort is VOET.

A cursus - Tandjes kijken en aansluiten staan en betasten met Delphine

Het commando Tandjes kijken is voor mij altijd een belangrijk aspect van de cursus.
Om het vertrouwen te krijgen van je hond is in deze oefening zeer belangrijk. Daarom wordt deze altijd stap voor stap opgebouwd vanaf pup. Zoals al gezegd is in het filmpje, is de rechterhand belangrijk onder de kaak, daarin moet de hond zijn kop laten rusten.
Belonen is ook hier erg belangrijk. Een goede kijker kan zien dat Delphine het wél toelaat maar dat het niet haar favoriete oefening is. De uiteindelijke beloning: een brokje achteraf, maakt dat ze het allemaal toelaat. Je kunt zien dat ze haar bek al aflikt bij de gedachte dat er wél een koekje aan komt!
Bij het staan mag bij de A nog een constante handhulp worden gegeven door met de rechterhand in de halsband te blijven en de linkerhand onder de heupen te houden. Door de hond zo vast te blijven houden kan de keurmeester de hond betasten. In het filmpje blijft Delphine zelf staan. Deze manier is voor het B examen op een halve meter afstand en voor het C examen op anderhalve meter afstand.

A - cursus - Apporteren

Het apporteren van een dummy of apporteerblok is een super leuk onderdeel van de cursus.
Bijna alle honden doen dit uiteindelijk met veel plezier. Vóór het echter zover is, moet daar eerst goed op getraind worden. Ook bij deze oefening gaat dit stap voor stap en dat begint vanaf bij de A-cursus.
Het allerbelangrijkste van het apporteren is dat de hond het leuk moet vinden om achter de dummy aan te gaan. Hij moet het op willen pakken en in zijn bek willen nemen én daarna natuurlijk ook nog eens de dummy willen terugbrengen. Dat zijn heel veel stappen te gaan voor er op zo een enthousiaste manier wordt geapporteerd zoals te zien is bij Rocco. Hij vindt het altijd super leuk!


A cursus - Af blijf

Voor het A examen moet de hond 1 minuut blijven liggen terwijl de baas op 10 meter afstand staat.
Zoals iedereen zal begrijpen is deze oefening niet in 1 week aangeleerd. Hier begin je mee als pup en wordt stap voor stap uitgebreidt tot uiteindelijk dit resultaat.
Het is een verplicht onderdeel om het A-certificaat te behalen.

B cursus - Vak sturen met aansluitend appél op afstand

Voor het B-examen staat het vak op 10 meter afstand en mag er nog een target gebruikt worden om in het vak te leggen. Bij Rocco werkt een speeltje het beste. We hebben wel eens een blikje geprobeerd maar deze werd over het hele veld verplaatst en hij eindigde dus niet IN het vak.
Tijdens deze video voert hij het perfect uit voor het B-examen. Aansluitend is het appél op afstand.
Vanaf de hoekpion moet hij aan de voet. Commando wacht en 5 stappen afstand, omdraaien en commando AF. Ligt hij, dan mag je 2 stappen terug richting de hond en komt het commando ZIT.
Daarna moet je terug naar de hond en ga je er weer naast staan. Dan opnieuw aanlijnen.
In deze video is de afstand tot Rocco meer dan de 5 en de 3 stappen, dat is dus zo een klein foutje.
Oorzaak is dat we ook de C gelopen hebben en daar is de afstand 10 meter.

B cursus - Volgen volgens schema met versnelde en langzame pas

Bij de B hoort ook de versnelde en langzame pas tijdens het volgen volgens schema - de H.
De stemcommando's moeten ook minimaal zijn en de handen horen op 1 plaats.
Bij de versnelde pas is het de kunst om de hond blijvend te laten volgen en dat deze niet gaat springen of zelf vooruit gaat rennen. Bij de langzame pas is het de bedoeling dat de hond echt langzaam naast je blijft lopen, zonder dat hij gaat zitten of dat hij gaat trekken.
Rocco heeft heel lang de gewoonte gehad om de eerste versnelde passen tot aan mijn schouder mee te springen maar tijdens de opname was hij voorbeeldig :-)
Ook heeft hij de gewoonte om eerst scheef naast mij te zitten, je kunt dit oplossen op de manier zoals ik nu deed in de video, maar je kunt ook een stapje naar voren doen natuurlijk.

C cursus - Komen op bevel en daarna naar plaats sturen.

In deze oefening zit een foutje.
Bij het 'Hier komen' en terug plaats sturen is het de bedoeling dat vóór het commando 'wacht' je de hond af laat liggen op de riem met het commando 'plaats' erbij.
Daarná verlaat je de hond 15 meter en roep je hem voor, zet hem aan de voet en stuur je hem terug naar de plaats.
Rocco voert het perfect uit, in dit geval was ikzelf verkeerd door hem te laten zitten in plaats van hem eerst naar de af te sturen vóór het hier komen op bevel.


C cursus - Los volgen

Hierbij loop je net als bij de A en de B het schema volgens de H maar dan zonder de riem aan de hond. De hond moet jou precies los volgen en bij het halthouden moet hij gelijk netjes naast je gaan zitten zonder verdere commando's. Er mogen géén handhulpen worden gebruikt en géén stemcommando's behalve het commando VOLG.
Deze examenoefening is op het niveau van het landelijke GG1
Rocco heeft deze oefening super goed gelopen, hij heeft dan ook de diploma's A - B en C 'op zak'.
( De versnelde en de langzame pas was een bonuspunt :-) en hoort bij het D-examen )